Bertolt Brecht- en kynisk menneskevenn

med ensemblet 

tilbudogetterspørsel

Skal det stå på den siste tavlen

den som er knust og uten lesere:

Planeten går i stykker, drept 

av dem som den ernærte?

Bertolt Brecht

Rolf Erik Nystrøm, Jørn Simen Øverli, Vigdis Hjorth, Espen Leite og Ruth Wilhelmine Meyer

Om konsertforestillingen

Vigdis Hjorth forteller om og framfører tekster av Bertolt Brecht, og kommenterer de kjente og ukjente humoristiske og dypt alvorlige Brechtsangene som Jørn Simen Øverli har gjendiktet og synger på norsk, og som Ruth Wilhelmine Meyer synger på tysk og på sin egen måte. Rolf Erik Nystrøm fargelegger på saksofon og Espen Leite akkompagnerer på akkordeon.

… Virkelig en flott kveld på Josefine Visescene – må kalle det en forestilling, så fint som tekst og sang og musikk og lyd var vevet sammen.                       

-Einar Dahl – scenograf / sceneinstruktør

Alt veves sammen til en konsertforestilling om Bertolt Brecht (1898-1956). Han som ville revolusjonere teateret og verden, og som greide det første om ikke det andre, men som uansett har vært og er en inspirator for mennesker som vil bruke kunsten til å kritisere makta: Fra Jens Bjørneboe til Elfriede Jelinek, og som har hatt innflytelse på så ulike diktere som Gunnar Ekelöf, Inger Hagerup, Halldis Moren Vesaas, Georg Johannesen og Jon Fosse.

Materialet spilles inn på CD på plateselskapet Kirkelig Kulturverksted mai 2021, en innspilling som inkluderer Rolf Erik Nystrøm .

Om utøverne

Vigdis Hjorth

er en av våre beste og mest leste forfattere som i tillegg til å skrive selv også i stor grad fordyper seg i andre forfatteres diktning og knytter deres verk opp mot vår tid og poengterer deres aktualitet. Hun har mottatt en rekke priser og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2017 for sin roman Arv og miljø.

Ruth Wilhelmine Meyer

er en sjeldent allsidig stemmekunstner som med sine utrolige seks oktavers omfang lekent beveger seg mellom lydverdener fra folkemusikk til klassisk via eksperimentell musikk. Oppvokst i Telemark, men med verden som arbeidsfelt har hun utviklet sitt eget vokale eksperimentelle uttrykk delvis basert på tradisjonelle vokalteknikker fra ulike land. Hun ble tildelt Edvard-prisen 2019.  http://www.wilhelmine.no

Rolf Erik Nystrøm

er saxofonist som med sitt særegne uttrykk er en av de internasjonalt ledende saxofonister uansett sjanger. Han er en prisbelønnet komponist og utøver og er blant annet nominert til Nordisk Råds Musikkpris i 2011. Han har vært solist med de store symfoniorkestrene og har skrevet musikk til filmer, tv, teater og dans, bl.a. m/ Polish Dance Theatre og Jo Strømgren. Rolf-Erik Nystrøm er førsteamanuensis ved Norges Musikkhøgskole, og foreleser i estetikk, komposisjon og saxofon.

Jørn Simen Øverli

er en av nestorene i norsk viseverden og har vunnet og blitt nominert til flere spellemannpriser. Han har også mottatt priser for sine gjendiktninger, hatt konserter i de fleste kommuner i landet, alene, i duo, trio og med eget band. Han har vært kunstnerisk leder for Josefine Visescene i Oslo gjennom 25 år, og har skrevet flere bøker om viser og gitt ut 14 CD-er. Spesielt har han fordypet seg i å gjenfortelle sangpoesi fra Sentral- og Østeuropa. www.jornsimen.no

Espen Leite

er en musiker og komponist som beveger seg fritt innen mange musikalske stilarter fra tangoens heftige følelsesutbrudd til samtidsmusikkens virtuositet. Han er en av Norges fremste akkordeonister og er mye brukt som teatermusiker og teaterkomponist og er aktuell med teaterstykket Come back, Liza sammen med Lasse Kolsrud på Det norske Teatret. Espens spill er sjangeroverskridende, kraftfullt og poetisk. 

Pressefoto

tilbake

%d bloggere liker dette: